link
link
link
link
link


ENQUESTA

Deixau la vostra opinió

Creieu que s'han de permetre més grans superfícies comercials a les illes?

Creieu que s


LA VINYETA
Fernando Villaloboslink


link


link


NEWSLETTER

Subscriviu-vos a EL PERISCOPI
i rebreu cada dia les novetats
del web al vostre correu!

Dia de publicació: OCASIONAL

Jaume Sureda

Catedràtic d’universitat. Director del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació de la UIBEducació | 27-07-2012

Balears és Àfrica

La setmana passada es va presentar un altre estudi sobre l'educació a Espanya que ens hauria de fa empegueir. En temes educatius, Balears és més a prop de Ceuta i Melilla que, posem per cas, de Madrid o de Barcelona. I això no és d'ara; fa temps que som on som.

L'estudi, fet per la Fundación BBVA i l'IVE amb dades del 2009, avalua els sistemes educatius de les comunitats espanyoles en termes del que anomena “Índex de Desenvolupament Educatiu (IDE)”. L'IDE és un indicador agregat a partir d'altres tres: el rendiment, la qualitat i l'equitat. Idò bé; si l´Índex de Desenvolupament Educatiu mitjà dels països de l'OCDE és 100, el del conjunt d'Espanya és 76 i el de Balears és 57. Només Ceuta i Melilla presenten unes xifres més baixes. Res de nou; només un recordatori que a Balears transitam per estrets caminois africans i no per autovies europees.

Qualsevol país mínimament civilitzat que presentàs els indicadors educatius de Balears intentaria esbrinar-ne les causes i posaria en marxa plans i projectes amb objectius precisos. Aquí no; aquí no hi ha cap diagnòstic que miri més enllà dels quatre tòpics de sempre. Evidentment, tampoc no hi ha cap pla estratègic per millorar el rendiment o per aturar l'abandonament prematur de les escoles, dos dels forats més grossos del nostre sistema escolar. Aquí, l'administració, en lloc de fer això, ens fa perdre el temps, els recursos i les energies en batalles lingüístiques. Unes batalles que amb les divisions que han provocat no fan altra cosa que enfonsar encara més l'ofegat sistema educatiu que tenim. No ens enganyem: aquí l'educació interessa per treure'n rèdits polítics en altres parcel•les de la cosa pública.

Farts, n'hi ha per estar-ne farts.0 ComentarisComentaris


Comenta aquesta notícia